Atentie Cookie-urile sunt folosite pe acest site pentru a oferi o mai buna experienta pentru utilizator. Daca veti continua, vom presupune ca sunteti de acord sa primiti cookie-uri de pe acest site. OK

Aspiratorul nazal si prietenii sai

25.10.2018
de catre
Aspiratorul nazal si prietenii sai

Cele mai multe întrebări legate de aspiratorul nazal se ridică în perioada iernii. Majoritatea părinților se plâng că bebelusul suporta greu procedura, și ar dori să o înlocuiască cu altele pentru a curata nasucul. Din pacate nu exista altele; pana ce copilul va putea invata cum sa-si sufleze nasul, acest tratament de indepartare a secretiilor ingreuneaza respiratia este indispensabil.

Un copil sanatos raceste cam de 6 ori pe an. La copiii care încep să iasă în lume, cresc brusc numarul de infecții respiratorii la un superior, ceea ce este o fenomen absolut normal. Acestea sunt momentele in care organismul lor intalneste pentru intaia oara factorii patogeni - majoritatea virusilor, si la care reactioneaza cu nasul infundat, secretii nasale. Aceasta este "raceala", sau gripa, care, cu cat este mai mic copilul bolnav, cu atat mai greu suporta boala. Cei care suferă cel mai rău sunt bebelușii care, în afara cazului când plang, respira numai prin nari. Respiratia nasala obturata si secretele acumulate pot ingreuna chiar si hranirea bebelusilor.
Secretiile nazale abundente nu sunt provocate doar de infecții, ci și de un aer prea uscat în locuință, praful și eventualele alergii. Canalele respiratorii ale bebelușilor sunt mai înguste decât cele ale adulților, astfel încât la ei cantitatea de secreții ce cauzează disconfort se acumulează mai repede și mai ușor.

Cand sa folosim aspiratorul nazal la copil?
- Cand sunt nasul infundat
- Cand vedem ca ii curge nasul
- Cand auzim ca inhaleaza zgomotos, cu secretii.

Ca să folosim aspirarea nasului bebelusului?
Cel mai simplu instrument disponibil pe piata este pompita de tip balon, din cauciuc. Cu pompita în stare presata, vârful ei se introduce ușor în nara; apoi, prin degajarea ei, aceasta va aspira conținutul nării datorită fortei de absorbție; balonul trebuie golit înainte de aspirarea celeilalte nari.
Se cunosc si versiuni pe baterii, aspiratoare cu motoras. Acestea pot fi dezamagite si intretinute foarte usor, sunt practice, nu ocupa mult spatiu si pot fi folosite in orice circumstanta.
Există și unele dispozitive în acest scop care pot fi cuplate la aspiratorul (de praf), dezavantajul lor fiind tocmai necesitatea acestui dispozitiv zgomotos și posibilitatea de utilizare doar acasă. Sau nici acolo în orice moment, pentru că puține vecini suporta fără comentarii zgomotul unui aspirator înainte de zori zilei. În schimb, acestea sunt niște dispozitive foarte utile în sensul în care puterea de absorbție este cea mai ușoară de ajustat în cazul lor.

Cat de des se foloseste aspiratorul nazal?
În caz de raceală, îndepărtarea secrețiilor nazale este bine să se facă dimineața după trezire, înainte de somnul de după amiaza și înainte de culcare, seara.
În cazul bebelușilor se poate întâlni înainte de fiecare alaptare și, bineinteles, se poate repeta la nevoie, după caz.
Prin aspirație nazală se ameliorează și se ușurează respirația nazală a copilului, acesta poate să mănânce mai bine, să dorm mai bine și, implicit, să îmbunătățească dispoziția pe ansamblu.
Insa e inutil sa-l agresam cu aspiratorul din ora-n ora.
Trebuie să folosim aspiratorul nazal cu atenție și cu delicatete, pentru a evita ranirea mucoasei nazale, dacă totuși se întâmplă ca secreția aspirată să conțină sânge, atunci ne oprim și să apelam la sfatul medicului.

Cum se pot aspira secretiile dense?
De obicei, raceala porneste cu secretii nazale incolore, abundente, care se elimina de la sine datorita consistentei slabe; in aceasta faza, parintii intind bratul dupa aspiratorul nazal din cinci in cinci minute. Pe masura vindecarii din raceala, secretiile devin din ce in ce mai dense si devin mai greu de indepartat, dar cu ajutorul unor spray-uri si solutii de saruri decongenstionante se pot dilua; astfel de produse se pot cumpara de la farmacii. Mucozitatile uscate, intepenite in nari, se pot indeparta cu ajutorul betisoarelor igienice inmuiate in apa (asa-zisele “betisoare pentru urechi” – un instrument pe care medicii ORL-isti il recomanda exclusiv in acest scop, si nu pentru curatirea urechilor). Pielea fina din jurul orificiilor nazale se poate ingriji cu niste crema grasa, eventual cu ulei de parafina.

Putem folosi picaturi nazale?
Daca simptoma deranjanta este nasul infundat, atunci un tratament de 4-5 zile cu picaturi pentru desfundarea nasului poate fi binevenit. Pentru perioade mai lungi, insa, se pot administra numai la recomandarea medicului. Se administreaza de maxim 2-3 ori pe zi, la inceputul zilei si inainte de culcare. Picaturile sau spray-urile pentru decongestionarea cailor respiratorii nu diminueaza cantitatea secretiilor nazale.

E necesara umidificarea aerului din locuinte?
Umidificarea aerului din locuință are numeroase avantaje, merita să acordăm atenție umidității aerului , de exemplu în camera în care doarme copilul. Aparate pentru umidificarea aerului, sau chiar pentru umidificare și ionizare, se găsesc pe piață la preturi accesibile; dar si cateva rufe proaspat spalate, asezate la uscat pe calorifer, pot oferi o solutie pentru un aer mai putin uscat. Aparatele au avantajul de a permite reglarea umidității aerului la nivelul dorit.

Comment-uri

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu