Atentie Cookie-urile sunt folosite pe acest site pentru a oferi o mai buna experienta pentru utilizator. Daca veti continua, vom presupune ca sunteti de acord sa primiti cookie-uri de pe acest site. OK

Plaja nu este contraindicată mămicilor care alăptează

25.10.2018
de catre
Plaja nu este contraindicată mămicilor care alăptează

Multe mămici se întreabă dacă în perioada în care alăptează este bine să meargă la plajă şi să desfăşoare activităţi specifice anotimpului călduros, cum ar fi înotul, etc. Desigur, nu este nici o problemă, cu condiţia să ţină cont de unele măsuri de protecţie atât pentru copil, cât şi pentru propria lor siguranţă.

Important de avut în vedere este faptul că în apa de la ştrand, termală, din lacuri, mare, etc., în care au loc îmbăieri comune se regăsesc o gamă foarte largă de agenţi patogeni la un loc ce pot provoca, în principal, infecţii ale pielii. De asemenea, de pe plaje pot fi contactate o varietate de infecţii, inclusiv boli transmise de rozătoare, potrivit profesorului universitar dr. Ferenc Rozgonyi din cadrul Universităţii Semmelweis. Astfel, este foarte important ca imediat ce se confruntă cu o infecţie fungică, vărsături şi diaree cauzate de virusuri şi bacterii să apeleze de urgenţă la medicul de familie sau la cea mai apropiată unitate spitalicească.

Mai adăugăm faptul că plajele din jurul lacurilor în care sunt aruncate o mulţime de snacks-uri, firmituri de pesmet, etc., reprezintă mediul ideal pentru traiul şi înmulţirea şoarecilor, şobolanilor sau, după caz, veveriţelor, ce convieţuiesc într-o armonie perfectă.

Puţin cunoscut este şi faptul că leptospirele pot transporta o serie de bacterii, ce conduc la infecţii ale oamenilor, principala fiind leptospiroza, boală infecto-contagioasă, caracterizată prin temperatură, colorare icterică a pielii şi a conjunctivelor. Prin urmare, mamele terbuie să fie atente la fluaj, adică la deformația lentă a unui material supus unor solicitări continue de lungă durată şi să aibă grijă ca cei mici să nu mănânce alimente căzute pe pământ sau găsite pe plajă. Trebuie, de asemenea, să verifice periodic temperatura apei, în special a celei din bazine, deoarece în cazul în care aceasta depăşeşte 30 de grade există un risc mai ridicat de infectare cu diverşi agenţi patogeni.

Când ies din apă, pentru a-şi proteja sânii şi, implicit, pe micuţ în momentul în care îl alăptează este recomandabil să schimbe constumul de baie ud cu unul uscat. Totodată, înainte de a pune bebeluşul la sân, acesta din urmă ar trebui spălat cu un jet de apă curată sau să facă un duş pentru a împiedica apa contaminată să provoace celui mic unele probleme.

Sansele de infectare în cazul alăptării exclusive a bebeluşilor sunt mai reduse deoarece există un efect major de protecţie a acestora. În momentul în care microbii sunt înghiţiţi de copil sunt uşor şi rapid neutralizaţi de substanţele de protecţie conţinute de laptele matern. Efectul de protecţie este valabil chiar dacă micuţul a depăşit vârsta de doi ani, întrucât, contrar credinţei populare, efectul protector nu dispare după primul an de alăptare.

Alăptatul se poate face oriunde, fără excepţie, chiar şi pe cea mai aglomerată plajă. În acest caz, pentru discreţie mămicile trebuie să acopere sânul cu un tifon medical, astfel încât operaţiunea să nu fie observată.

Comment-uri

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu