Atentie Cookie-urile sunt folosite pe acest site pentru a oferi o mai buna experienta pentru utilizator. Daca veti continua, vom presupune ca sunteti de acord sa primiti cookie-uri de pe acest site. OK

Cum sa-i obisnuim cu olita?

25.10.2018
de catre
Cum sa-i obisnuim cu olita?

Inainte de varsta mersului la scoala, copiii abuzeaza de nenumarate lucruri singure, fara ca noi sa-i invatam. Pana la varsta de trei ani majoritatea copiilor mici se dezobisnuiesc de scutece, moment exact neavand mare importanta.
Tinand in prim plan interesele proprii, ca parinti, nu dorim sa ne obisnuim cu olita intr-un moment in care ei inca nu sunt destul de maturi pentru aceasta. Dupa implinirea varstei de doi ani, micutii ajung la acel nivel de dezvoltare fizica si intelectuala care ii determina sa initieze singuri aceasta trecere.

Care sunt indicii care ne arată că a sosit vremea olitei?

• Se oprește în timpul jocului, se ghemuieste, se retrage - când se confruntă cu treaba mare.
• Pomeneste verbal (în limbajul propriu) scutecul și conținutul acestuia.
• Nu suporta sa poarte scutecul "plin".
• Scaunul ii devine regulat, aparand cam in acelasi moment al zilei.
• Scutecul ii ramane curat pentru perioadele mai lungi (vreme de o ora, doua).

Dupa ce momentul potrivit a venit, sa creem circumstantele propice dezvoltarii in continuare.
În timp ce schimbam scutecul, putem explica micuțul că totul este mult mai comod fără "pachetel".
În baie, păstrați-vă aproape de toaleta o olita și spuneți-i că acesta este un lor. Putem permite să intram în baie ca să vedem ce fac adulții acolo.
Daca este vara, sa folosim din plin perioada calda si sa-i lasam liniistit fara scutec in aer liber. Experimentând și sensibilitatea liberă a urinei curgând pe picioare, vor înțelege mult mai ușor despre ce este vorba. Sa incitam, in joaca si pe ton vesel, sa-si directioneze singuri sensul urinei: "stropeste floricica asta, nu se usuce!".

Sa nu continuam cu experimentarile daca nici dupa o saptamana nu-i deranjeaza senzatia de urina pe picioare. Sa incercam sa-i imbracam cu lenjerii cu modele vesele, colorate, cu figurina preferata, poate ca acestea vor avea mai multa grija, ca sa nu trebuie sa le las jos repede.
Daca raman uscati o ora-doua, putem incerca asocierea mersului la toaleta cu un eveniment placut, anticipand-l cu urinarea: "iar acum vom merge la plimbare, dar inainte sa facem pipi acasa"; "Vom bea o delicioasă limonadă, dar înainte de a lăsa să iasa apă în plus".
Ii putem lăsa să facem pipi și în aer liber, cu ocazia plimbarilor, iar pentru călătorii, excursii putem lua cu noi olimpică, specială pentru călătorii, în această perioadă de trecere. Sa fim atenti ca hainele micutilor se pot dezbraca usor daca au nevoie la toaleta. Sa uitam o vreme pantalonasii cu bretele sau salopetele. Sa luam cu noi un rand sau doua de schimb de schimb. Niciodata nu-i trebuie daca succesul se lasa asteptat! Oricum, fiecare copil va invata, mai devreme sau mai tarziu, sa foloseasca olita .

Comment-uri

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu